mail

info@peko-studio.cz

+420 731 171 595

spravovat cookies

Povolte prosím používání cookies nebo si jejich používání přizpůsobte.

Kliknutím na tlačítko “povolit vše” udělujete souhlas. Souhlas můžete teké odmítnout.

přizpůsobit

povolit vše

Co je noveho v Android 13?

Co je nového v Android 13?

Petr Kott

30 / 09 / 2022

Dne 15. srpna 2022 Google oficiálně spustil poslední verzi Androidu, čímž překvapil miliony jeho uživatelů, kteří aktualizaci čekali až na podzim. Android 13 byl zprvu dostupný pouze pro zařízení Google Pixel 4 a vyšší, ale postupně si jej mohou nainstalovat další uživatelé.

A co tedy Android 13 přináší nového?

Letos nejde o dramatické změny – verze dává více svobody co do personalizace designu, nastavení jazyka nebo ochrany soukromí či soustředění. Svižněji a pohodlněji fungují skenování QR kódů a bezdrátový přenos.

Podívejme se na vybrané novinky v Android 13 blíže.

Více svobody ve volbě designu

Silnou stránkou Androidu vždy byly poměrně široké možnosti pro personalizaci systému a vzhledu.

Pokud si potrpíte na osobitý design, v Android 13 máte k dispozici zbrusu novou paletu odstínů s originálními názvy jako Vibrant, Spritz, Rainbow či Fruit Salad. Praktickou novinkou je dále automatické přizpůsobení vzhledu a odstínů ikon napříč systémem. Zádrhel však vězí v tom, že aplikace musí disponovat krom klasických ikon i těmi monochromatickými, na což musíme my vývojáři mobilních aplikací o to víc myslet.

Menší designové změny také poznáte u hodin na displeji nebo widgetu přehrávače, který se nyní zcela přizpůsobí vzhledu přehrávaného alba.

Volba jazyků, ochrana soukromí i pozornosti

Uživatelé Androidu se konečně dočkali individuální volby jazyka u aplikací nezávisle na jazykovém nastavení systému. Šikovná funkce (kterou jablíčkáři znají už léta) jistě potěší vícejazyčné uživatele nebo každého, kdo si s angličtinou tolik netyká.

A po vzoru iOS se Google rozhodl také šetřit své zákazníky od přemíry notifikací. Hned po prvním spuštění se vás aplikace zeptá, zda povolujete zasílání upozornění či ne. Tím pádem vás nezahltí nabídkami hned ze startu, ani nemusíte absolvovat cestu do hlubin nastavení telefonu…

Odrazem trendu digitální bezpečnosti a ochrany soukromí je vylepšení v podobě výběru konkrétních fotografií, které budete s příslušnou aplikací sdílet. Ještě v předchozí verzi Androidu fungoval selektivní výběr pouze při práci s dokumenty, nikoli fotkami.

Rychlejší párování přístrojů i načítání QR kódů 

Z dalších vylepšení zmiňme funkce QR skenování a Bluetooth.

Pokud jsme chtěli použít QR skener, museli jsme složitě přepnout na režim fotoaparátu nebo použít samostatnou appku. V Android 13 máme k dispozici rychlé tlačítko přímo v notifikační liště ze zamykací obrazovky. Načítání QR kódů je teď proto rychlejší a intuitivnější.

Párování s dalšími zařízeními probíhá svižněji s pomocí funkce Fast Pair, jež vás upozorní na dostupná zařízení (Bluetooth sluchátka, klávesnice atd.) v okolí. Fast Pair je nyní v systému Android přímo zabudován.

Kvalitnější přenos zvuku, stejně jako nižší spotřebu energie si pak můžeme dopřát díky Bluetooth LE Audio a kodeku LC3.