mail

info@peko-studio.cz

+420 731 171 595

spravovat cookies

Povolte prosím používání cookies nebo si jejich používání přizpůsobte.

Kliknutím na tlačítko “povolit vše” udělujete souhlas. Souhlas můžete teké odmítnout.

přizpůsobit

povolit vše

Trendy na mobilni scene, ktere se vyplati v roce 2023 sledovat

Trendy na mobilní scéně, které se vyplatí v roce 2023 sledovat

Petr Kott

10 / 02 / 2023

Od umělé inteligence, přes chatboty, rozšířenou realitu a bezpečnost, k integraci platebních možností. V Peko Studiu neustále sledujeme trendy v oblasti vývoje moderních mobilních aplikací a rádi se s vámi podělíme o to, co letos očekáváme a jak to může pomoc v budování vašeho podnikání.

1) Umělá inteligence a strojové učení

Rychlý nástup umělé inteligence (Artificial Intelligence) je tím nejžhavějším tématem posledních měsíců. Spolu se strojovým učením (Machine Learning) je jedním z nejsilnějších nastupujících trendů. Tyto technologie jsou stále sofistikovanějšími a umožňují aplikacím být více personalizované, intuitivní a efektivní. Je pravděpodobné, že v blízké budoucnosti budeme většinu informací vyhledávat pomocí umělou inteligencí vybavených chatbotů a hlasových asistentů.

Jedním z příkladů umělé inteligence v mobilních aplikacích je používání chatbotů k poskytování zákaznické podpory, odpovídání na otázky a vydávání doporučení na základě uživatelských preferencí. Chatbot v maloobchodní e-shopové aplikaci by například mohl nabízet personalizovaná doporučení produktů na základě historie prohlížení a nákupů uživatele.

2) Rozšířená realita

Zlý jazykové tvrdí, že utíkat k virtuální nebo rozšířené (augmented reality) realitě nás nutí současný svět plný krizí. Zda tomu tak skutečně je, nevíme. V každém případě vidíme, že virtuální i rozšířená realita je stále častěji součástí moderních mobilních aplikaci. Umožňují je uživatelům používat novými, vzrušujícími způsoby. My jsme si to vyzkoušeli v cestovatelské apce Arthur, která pomáhá tisícům lidí nalézt bližší informace o zajímavostech v jejich okolí.  Obchodníci zase s pomocí těchto technologií mohou vizualizovat produkty ve 3D ještě před tím, než si je zákazník koupí. Dobrý příklad je IKEA. V aplikacích tohoto obchodu s nábytkem si můžete vyzkoušet, jak by konkrétní kousky vypadaly přímo ve vašem obyváku.

3) Mobilní platby

V roce 2023 očekáváme, že na popularitě budou dál získávat mobilní platby. Tuto funkci obsáhne stále více aplikací. Všudypřítomnost mobilních plateb umožní zákazníkům hladce a pohodlně nakupovat ze svých mobilních zařízení nebo si třeba přeposílat peníze mezi přáteli či obchodními partnery.  Přes naše aplikace Audiovesmír nebo Progresguru, můžete třeba jednoduše přímo ve vašem mobilu nakoupit a začít poslouchat audioknihy. A ano, zákazníci budou stále více finančně obezřetnější. Pokud do svých aplikací zakomponujete speciální nabídky a výrazné slevy nebo způsob, jak je vaši klienti budou moci vyhledávat a ukládat, tak určitě neuděláte chybu.

4) Soukromí a bezpečnost

Čím více se svět našich mobilních zařízeních propojuje s našim reálným životem, dostává se do popředí i bezpečnost a soukromí. S tím, jak se na mobilních zařízeních shromažďuje a ukládá více osobních údajů, je pro vývojáře aplikací stále důležitější zajistit, aby byly tyto informace uchovávány v bezpečí. I na to v Peko Studiu samozřejmě myslíme.

Něco nám říká, že rok 2023 bude pro vývoj mobilních aplikací důležitý. O slovo se hlásí technologie a trendy, které změní způsob, jak zacházíme s našimi mobilními zařízeními. V Peko Studiu pracujeme na tom, abychom díky inovativním a poutavým aplikacím zlepšovali váš každodenní život.